Spremembe zakona o DDV

1 - način uveljavitve pravice do odbitka DDV pri uvozu blaga od 1.7.16 dalje

S 01.07.2016 so pričele veljati spremembe pri obračunu in plačevanju DDV od uvoza blaga. Spremenil se je 77. člen ZDDV-1 in sicer 6. in 7. odstavek, dodan pa je bil 8. odstavek.

Spremembe prinašajo poenostavitev obračunavanja in plačevanja DDV pri uvozu blaga tako, da se DDV pri uvozu ne bo več plačeval kot uvozna dajatev, ampak preko DDV obračuna. To za davčne zavezance – uvoznike pomeni administrativno poenostavitev obračunavanja DDV predvsem pa finančno razbremenitev, saj jim ne bo več potrebno financirati uvoznega DDV.

1. odstavek 77. člena ZDDV-1

Takšno ureditev bo uporabljal davčni zavezanec plačnik DDV, ki je prejemnik blaga in je identificiran za namene DDV v Sloveniji. Davčni zavezanec izkaže obračunani DDV od uvoza blaga v obračunu DDV in plača DDV v roku kot ga določa 1. odstavek 77. člena to je najpozneje v roku, v katerem mora predložiti obračun DDV.

Davčni zavezanec – prejemnik blaga mora v trenutku uvoza davčnemu organu v carinski deklaraciji zagotoviti vsaj naslednje informacije:

svojo identifikacijsko številko za DDV, ki jo izda davčni organ v Sloveniji

davčno osnovo kot je določena v 38. Členu ZDDV-1

stopnjo DDV

znesek DDV

1. odstavek 77. člena ZDDV-1

Ne glede na 6. odstavek 77. člena prejemnik blaga ki nima sedeža v Sloveniji in je identificiran za namene DDV v Sloveniji, izkaže obračunani DDV od uvoza blaga v obračunu DDV, če imenuje davčnega zastopnika, identificiranega za namene DDV v Sloveniji, ki je solidarno odgovoren za plačilo DDV od uvoza blaga.

Prejemnik blaga v carinski deklaraciji poleg zgoraj navedenih podatkov navede tudi identifikacijsko številko davčnega zastopnika. Davčni organ vodi evidence teh davčnih zastopnikov.

Vsi ostali davčni zavezanci – prejemniki blaga, ki nimajo davčnega zastopnika, bodo plačevali DDV pri uvozu blaga tako kot so to delali do sedaj.

Vir: ZDDV-1, PZDDV

Uradni list 39/2016