Vse spremembe, ki jih 2017 prinaša podjetnikom

Nova dohodninska lestvica, ki bo v veljavi z davčnim letom 2017 dalje, kot že večkrat omenjeno, prinaša nov dohodninski razred. Med 2. in 3. dohodninski razred uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo v razponu od 20.400 evrov do 48.000 evrov.

Z vidika podjetništva pa mini davčna reforma prinaša višji davke na dobiček za pravne osebe (ta se iz 17 dviga na 19 odstotkov), delodajalcem pa prinaša možnost ugodnejšega izplačevanja poslovne uspešnosti.  Del plače za poslovno uspešnost bo izločen iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, in sicer do višine 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v državi.

Spremembe rokov za plačevanje prispevkov

Od 1. januarja 2017 za samostojen podjetnike velja, da imate za plačilo prispevkov 5 dni več časa. Namesto do 15. v mesecu za prejšnji mesec po novem letu prispevki lahko plačajo do 20. v mesecu. Delodajalci pa boste prispevke lahko poravnali pet dni po izplačilu plače. 

V letu 2017 pa je mesec in pol več časa za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Rok za oddajo napovedi je 28. februar in ne 15. januar, kot je bilo to v preteklih letih.